Yksi uusi kissa kotiin? Kyllä kyllä, jos sinulta löytyy virkkuukoukku, lankaa ja intoa. Pyydetään vielä Outi Mikkilä avuksi, ja voit alkaa jo etsiä sopivaa paikkaa keittiöstä veikeän pyöreälle - ja pyöreän veikeälle - patalappukissalle. Outi on aina tykännyt kissoista. Viime aikoina hän on tykännyt myös neuloa lapasia, sukkia ja tuubihuiveja. Niistä on jäänyt vajaita lankakeriä, joille hän keksi käyttöä: virkatut patalaput. Netistä löytyi monenlaisia kuvia ja ohjeita ja lopulta Outi päätyi Sudensilmukat-blogiin. Siellä ei ollut ohjetta, mutta hän virkkasi kuvan perusteella kissoja itselle ja myöhemmin ystäville ja tuttavillekin.


Kissakas pyysi Outia hahmottelemaan meille ohjeen veikeään patalappukissaan. Nyt virkkuukoukku ja lanka valmiiksi ja näin sitä mennään!

Lankana Outi käyttää Novitan 7 veljestä -lankaa. Siitä tulee sopivan jämäkkää, kun virkkaa 3,5 mm:n koukulla. Toki muitakin lankoja voi käyttää.


Ja sitten itse ohjeeseen, joka on tällainen:


Virkkaa 4 kjs ja yhdistä piilosilmukalla renkaaksi.

1. krs: 1
2 ks renkaaseen (kerroksen 1. ks on aina 1 kjs)

2. krs: *2 ks edellisen kerroksen samaan silmukkaan, 1 ks*, toista 6 kertaa kerros loppuun

3. krs: *2 ks samaan silmukkaan, 2 ks* toista 6 kertaa

4. krs: *2 ks samaan silmukkaan, 3ks* toista 6 kertaa

Seuraavilla kerroksilla lisää välisilmukkamäärää aina yhdellä. Itse olen siirtänyt lisäyskohtaa aina yhden silmukan eteenpäin että säilyy pyöreänä eikä tule kantikas.

J
os tuntuu että menee "kupiksi" tai reunat löpröttää liikaa, vähennä tai lisää lisäyksiä - siihen tulee tuntuma aika pian. Jos näyttää, että kerroksen kiinteä silmukka kääntyy taaksepäin, se on merkki siitä, että on lisäyksen paikka. Tee halutun kokoinen pyöreä lappu (mallissa välisilmukoita on 13). Kissan kokoa voi muuttaa lisäämällä tai vähentämällä kerrosten määrää.

V
iimeisellä kerroksella tee jalat ja häntä seuraavasti:

Virkkaa muutama
n. 10 ks kerroksen alkuun ja virkkaa sitten 1. jalka: hyppää 2 silmukan yli ja tee seuraavaan 1 ½p, 1p, 6pp, 1p, 1 ½p ja hyppää taas kahden silmukan yli ja tee 4 ks, 2ks samaan silmukkaan, 4ks. Tee toinen jalka samalla tavalla kuin ensimmäinen. Virkkaa sitten ylös keskelle häntä haluamasi pitkäksi ketjusilmukoilla, mallissa 25 kjs.

 

pyorea_kissa


Virkkaa sitten pää, aloitus samalla lailla kuin edellisessä. Virkkaa suhteessa sopivan kokoiseksi ja tee viimeisellä kerroksella korvat seuraavasti:

Virkkaa 7 ks, käännä työ, virkkaa 6 ks, käännä, virkkaa 5 ks ja jatka näin kunnes 1 ks jäljellä, päätä. Virkkaa toinen korva samalla lailla
noin 6 ks päähän ensimmäisestä korvasta. Saat pystymmät korvat, jos välisilmukoita on vähemmän. Tätä kannattaa testata, että saa mieluiset korvat.

 

korva_valmistuu    paa_kiinni_muuhun_kroppaan


Kehystä molemmat laput kiinteillä silmukoilla eri värisellä langalla, lisää suorilla osuuksilla tarvittaessa silmukoita että pysyy suorana, korvien kärjissä tee 3 ks samaan silmukkaan, samoin hännän keskimmäiseen silmukkaan 3 ks, jaloissa tee 2 ks, seuraavaan silmukkaan 2 ks samaan, 1 ks, taas 2 ks samaan silmukkaan, 1 ks, 2 ks samaan silmukkaan ja 2 ks.

 

kehystetyt_virkkaukset


Tee ompelemalla tai virkkaamalla kissan naama: silmät, nenä ja suu. Ilmeitä löytyy vaikka mitä, jokaisesta tulee yleensä vähän erilainen - ja hyvä niin!


paa_on_nyt_mukana


Ompele lopuksi pää kiinni kroppaan. Senkin voi sijoittaa eri kohtiin.
 

valmiita_patalappukissoja

 

Tekemisen iloa! :)
Ohje ja kuvat: Outi MikkiläPs. Ohjeessa käytetyt lyhenteet:

kjs = ketjusilmukka

krs = kerros

ks = kiinteä silmukka

½p = puolipylväs

p = pylväs

pp = pitkä pylväs (lanka 2 x koukun ympäri)

Entä miten erilaiset silmukat ja pylväät oikein virkataan? Tee loikka Novitan kuvallisiin ohjeisiin.


Ps.2.
Tiesitkös, että Manu-kissa on päässyt villasukkiin? On on. Lue lisää täältä. Ja lisää ihania kissavillasukkia löytyy täältä.

Entäs peti kissalle? Sellaisen virkkaamiseen löydät ohjeen täältä. Isoäidinneliöt pukevat kissaa täällä ja mummun mallin mukaan villapaita kissalle täällä näin. Ja hiirilelukin kissalle syntyy, katso vaikka täältä.

 

Kommentit  
0 # aira 29.05.2015 10:40
tässäpä
Ilmoita ylläpidolle

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita