Aluksi oli tyhjiä jogurttipurkkeja. Niiden pohjaan Virve Heikki teki reikiä ja asetteli purkit lattialle pohjat ylöspäin.

- Sitten piilotin yhden purkin alle nameja ja kissan piti löytää oikea purkki. Luvan saatuaan kissa sai kaataa purkin, muistelee Virve ensimmäisiä hajutreenejään Missen kanssa.

Koirat ovat tunnetuja hyvästä hajuaististaan, mutta kyllä kissojenkin nenät haistavat mainiosti. Virvellä harrastus jäi melkein kymmeneksi vuodeksi, kunnes innostus syttyi uudestaan. Hän halusi kokeilla, olisiko perheen Jesse-kissasta sienikissaksi.


jesse_kurkottelee_haistelemaan_kohti_purkkia


jesse_kahden_hajupurkin_keskella


- Kissa opetetaan tunnistamaan jokin haju ja sen tulee purkkien joukosta löytää juuri tämä oikea haju. Sitten kissan on ilmaistava löytö, ja oikeasta hajusta palkitaan. Näin kissan voi opettaa ilmaisemaan valjastelulenkillä vaikkapa sienet, joten kyseessä ei ole mikään hyödytön temppu, hän kertoo.

Virve Heikki huomasi sattumalta Facebookissa Hajutaiturit-verkkokurssin mainoksen. Jessen kanssa he ovat tehneet hajutreenejä yli vuoden ja Virve kehuu treenikaveriaan. Myös perheen toinen kissa Aslan puhkuu intoa nenätyöskentelyyn.


kaksi_kissaa_hajupurkilla


- Missen kanssa tehtiin aikoinaan tuota purkkileikkiä, mutta nyt on taas alettu treenata. Neitokainen ei ole aivan niin täpinöissään kuin jengin pojat. Kissojen tahtiin mennään ja kriteereitä nostetaan sen mukaan.

Seuraavassa videossa Jesse treenaa teetuoksulla.


 

Palkintojen tärkeys korostuu, kun tutustutaan hajuihin. Tulevaa sienikissaa kiinnostaa märkäruokaa enemmän toisessa huoneessa sulavat lihapalat.

- Kissoista näkee innostumisen, kun kaivan purkit esille. Alkaa kiehnäys ja kehräys, kuvailee Virve.

Jessen kanssa hän aikoo opetella Nose Work -hajuja. Nose Work on laji, joka kehitettiin Yhdysvalloissa alkujaan rescuekoirien aktivointiin. Siinä eläimet etsivät ja ilmaisevat tiettyjä, säännöissä määrättyjä hajuja laatikkoetsinnässä, sisäetsinnässä, ulkoetsinnässä ja ajoneuvoetsinnässä.

Virve Heikin kissakolmikko on tottunut harrastamaan muun muassa  temppuja ja erilaisia esteitä agilityradoilla. Kissa-agility-yhdistystoiminnan lisäksi Virve ylläpitää MauKuvat-kissakuvausrinkiä, jossa haetaan esiintymisvarmoja ja tottelevaisia kissoja erilaisiin projekteihin, kuten TV-esiintymisiin ja elokuviin.

- Kissojen oppivaisuus on taas kerran yllättänyt. Kissat ovat edenneet hajuhommassa perheen koirajäseniä nopeammin.

 


Innostuitko? Virve Heikin neuvot aloittelevalle hajutreenaajalle:


- Mieti, mitä haluat kissan oppivan ja miten. Huvikseen vai tiettyjä hajuja, kuten Nose Workia?

- Miten haluat kissan ilmaisevan halutun hajun? Tarkkaile, mitä kissasi tarjoaa ilmaisuksi; onko se istuminen, naukaisu, maahanmeno. Vahvista kissan tarjoamaa ilmaisua palkitsemalla.

- Muista aina palkita kissa haluamasi hajun haistelusta.

- Aseta tavoite, mutta etene aina kissan ehdoilla.

- Selaile netin verkkokursseja. Ne ovat pääsääntöisesti tarkoitettu koirille, mutta hieman muokkaamalla soveltuvat myös kissoille.

- Perditan jengi -blogista voi seurata miten meillä koulutus etenee. Tiedossa on tietopaketti myös hajutunnistuksen aloittamiseen.

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita