Ehkä jo arvaatkin: uutuuskirjan päähenkilö ei ole henkilö vaan kissa. Eikä mikä tahansa kissa, vaan erityinen norjalainen metsäkissa. Kun Jaakko Enkeli Lentokenttä joutuu yllättäen eroon (tai siis päättää joutua yllättäen eroon) perheestään, muodostuu veikeästä tarinasta vauhdikas kissamaisia kujeita sisältävä seikkailu.

Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa (Myllylahti 2018) on Maami Snellmanin kirjoittama ja Sanna Pelliccionin kuvittama lastenkirja lapsille ja aikuisille.

Loikataan hetimmiten Maamin juttusille! Kissakas kysyy ja Maami vastaa:


Kuka olet, mistä tulet?

Olen Maami Snellman (s.1970) ja asun Helsingissä, vehreässä Tapaninkylässä, perheeni ja yhden kissan kanssa.

Maami Snellman on Jaakko Enkeli Lentokenttä -kirjan kirjoittaja


Oletko kissaihminen ja jos olet, niin millainen sellainen? Miten sinusta tuli kissaihminen?

Minusta tuli kissaihminen jo pienenä tyttönä. Meidän perheellä ei ollut kissaa, koska sisarukseni olivat allergisia. Minä menin aina kylään sinne, missä oli kissoja. Rakastin kissojen kehräystä! Kun muutin kotoa, minulla on aina ollut kissoja.Entä millainen on kissasi?

Minun kissani on vekkulimainen kaveri, leikkisä ja hauska. Tosin viihtyy paljon itsekseen omassa kolossa portaiden alla. Kissani on myös koiramainen, se tulee aina ovelle vastaan tulijaa. Se on myös todella iso ja muhkea. Sillä on kauniit harmaat kissankarvat ja suunnattoman suloiset kissanviikset.


Maami Snellmanin oma kissa


Mikä sinua ja kissaasi yhdistää? Missä olette kuin yö ja päivä?

Ehkäpä juuri tuo leikkisyys ja hauskuus. Ja kyllä, aina silloin tällöin haluan myös vetäytyä omaan sopukkaan oleskelemaan. Minä en ehkä syö niin paljon kuin kissani!


 

Mistä sait idean kirjaasi Jaakko Enkeli Lentokenttä?

Minulla oli ennen kaksi kissaa. Toinen oli jo 15-vuotias tyttökissa, joka oli ollut perheessämme pennusta saakka. Tyttökissa kuoli kolme vuotta sitten ja halusin kirjoittaa sen tarinaan. Se oli eräänlainen surutyö. Kyseisessä kirjassa tyttökissa kulkee nimellä Kirjava. Nämä kaksi kissaani olivat tosi erilaisia ja siksi ne oli helppo laittaa kohtaamaan kirjassa.Jaakko Enkeli Lentokenttä on aikamoinen nimi kissalle. Miten ja miksi Jaakko Enkeli Lentokentästä tuli juuri Jaakko Enkeli Lentokenttä?

Kuulin kerran nuorena tyttönä jonkun lausuvan tämän nimen, en muista missä, mutta minusta se oli niin hauska. Kirjoitin sen muistikirjaani. Tiesin, että se oli jonkun kissan nimi. Aikuisena löysin tuon nimen uudelleen muistikirjastani ja otin sen käyttööni kirjassa, koska se sopi täydellisesti tarinan päähenkilölle.

Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa (Myllylahti 2018) kansikuva


Millaista kissoihin liittyvää taustatyötä teit kirjaa varten?

Oikeastaan seurasin oman kissani touhuja ja muistelin kissojeni yhteisiä kommelluksia vuosien varrelta. Finnairilta tarkistin muutaman kissaan liittyvän tärkeän yksityiskohdan, jota en voi paljastaa. Mutta se selviää, kun lukee kirjan.Tuliko kirjoittamisen aikana kissamaisia tai kissa-aiheisia yllätyksiä?

Oikeastaan ei. Ehkä kissani aina välillä ihmetteli, kun tuijottelin sitä yhtenään.

 

Kenelle suosittelet Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa -kirjaa ja miksi?

Kirja sopii erityisesti 5-9-vuotiaille lapsille, mutta myös kaikille kissaihmisille ja seikkailusta nauttiville aikuisille. Kirjassa on huumoria, ystävyyttä, kissamaista kujeilua, perhe-elämää, seikkailua ja jännitystä. Jokainen kissaihminen tunnistaa taatusti myös kirjan kissoista omaa kissaansa.


Jos Jaakko Enkeli Lentokenttä kirjoittaisi kirjan Maami Snellmanista, millainen opus siitä tulisi?

Varmaankin vauhdikkaan ja meneväisen kirjan ihmisestä, joka hukkaa tavaroita yhtenään. Sitten siinä olisi sankarikissa, joka hoitelisi asiat hänen puolestaan.

 


Jaakko Enkeli Lentokenttä on norjalainen metsäkissa, joka rakastaa loikoilua, syömistä, leikkimistä ja ikkunaverhoissa roikkumista. Millainen kissa olisi puolestaan kirjailija Maami Snellman?

Maami Snellman olisi kissana leikkisä, mutta myös todella loikoilusta nauttiva kotikissa. Ei ehkä kiipeilisi verhoissa, koska se pelkäisi korkeita paikkoja. Joskus se saattaisi jäädä ulkoilemaan, koska huonon suuntavaiston vuoksi ei löytäisi kotiaan.


 

Työskentelet Vantaan sanataidekoulussa sanataideopettajana. Ovatko kissat tavalla tai toisella päässeet mukaan työhösi, opetukseesi?

Oma kissa ja sen tarinat kiinnostavat aina oppilaitani. He haluavat kuulla, mitä minun kissa on taas keksinyt. Sitten he kertovat omista kissoistaan tai tuttavien lemmikeistä. Syntyy hienoja tarinoita.Millaisia neuvoja antaisit kissanomistajalle, joka haluaisi kirjoittaa omasta kissastaan?

Viihdy kissasi seurassa ja tarkkaile sen puuhia. Kirjaa kaikki muistikirjaan kaikkea mahdollista, koska muuten asiat unohtuvat. Voit kirjoittaa lyhyesti ensin vaikkapa yhden päivän kissan elämästä. Sen jälkeen kirjoita sama päivä lisäämällä siihen joku itse keksimäsi asia, vaikkapa toinen kissa tai naapurin mummo. Mitä tarinalle tapahtuu?Mikä on paras neuvo, jonka Jaakko Enkeli Lentokenttä antaisi sinulle?

Yksi kissamainen kuje päivässä tuo luovaa iloa!Loikkaa myös Jaakko Enkeli Lentokenttä katoaa -kirjan sivulle kustantajan sivustolla.

Kuvat: Maami Snellman ja Myllylahti


Aina on hyvä hetki lukea kissakirjoja! Tässä vinkkejä kissa-aiheisen kirjallisuuden pariin:

* Kevään kirjauutuus paljastaa, mitä kissalla on mielessä

* Komea kissakirjavuosi 2016
* Menestysromaani Kissavieras opettaa kissojen ja ihmisten tuntemusta
* Uudet kissakirjat opastavat temppuihin ja testaavat älykkyyttä
* Tällaista on olla älykäs, aistiva, tunteita kokeva eläin
* Katukatti teki Karitasta Suomen bobiteimman bobiten

 

Sinulla ei ole oikeutta kommentointiin.

Ota yhteyttä, kehrää tai sähise: Palautetta, kas tai suoraan sähköpostilla info(miuku)kissakas.fi
Copyright © Kissakas, ellei toisin mainita